Sedam stvari koje niste znali o sedam stvari koje niste znali

1. Sedam stvari koje niste znali je podvrsta novinskog članka iz oblasti takozvanog diazepam-novinarstva. Ovakvi tekstovi na čitaoca deluju opuštajuće, umirujuće i umrtvljujuće, omogućujući mu da zamišljen nad sedam stvari koje nije znao potpuno zaboravi na sedam stotina sedamdeset sedam stvari koje bi svakodnevno morao da sazna, a koje saznati ne sme, kako bi novine koje pišu o sedam stvari koje niste znali mogle i dalje neometano da izlaze.

2. Za razliku od čuvene sedmorice mudraca, kojih je, kada se uzmu u obzir sve interpretacije, kroz istoriju bilo između dvadeset i četrdeset, sedam stvari koje niste znali na dnevnom nivou ima barem pedesetak. Ukoliko uzmemo u obzir, recimo, da svakoga dana možete saznati po sedam stvari koje niste znali o rupama u Mlečnom putu, sedam stvari koje niste znali o lekovitom korenu amazonske bundeve, sedam stvari koje niste znali o afrodizijačkim svojstvima Mocartove muzike, sedam stvari koje niste znali o karijesu iz mladosti na donjoj šestici u vilici Dragice Nikolić, sedam stvari koje niste znali o izdržljivosti konca od kog su sazdane gaće Veljka Ražnatovića, sedam stvari koje niste znali o istoriji neprijateljstva između Zorane Mihajlović i Pepa praseta i, na primer, sedam stvari koje niste znali o fotografiji na kojoj se Aleksandar Vučić smeje a nikome zlo ne misli, to vam je, dakle, sedam puta sedam stvari koje niste znali, što je ukupno četrdeset devet takvih stvari svakoga dana. Ukoliko ste takozvani prosečan čitalac dnevnih novina u Srbiji, onda vam, sasvim verovatno, i ova poslednja računica od sedam puta sedam spada u jednu od sedam stvari koje niste znali.

3. Sedam stvari koje niste znali u svojoj suštini sadrže i jedan, može se reći, antropološko-osvešćujući momenat, budući da, pre no što ste tog dana saznali za sedam stvari koje niste znali, zapravo niste ni imali pojma da tih sedam stvari ne znate. Na ovakav način autori tekstova o sedam stvari koje niste znali kopkaju znatiželju kritički nastrojenog čitaoca i proizvode ezoterično čuđenje u svetu, popularno kao filozofija, dokonašenje, mudrijašenje i tome slično, a zahvaljujući čemu čovečanstvo iz minuta u minut sebi odgonetava novih sedam stvari za koje do tada nije znalo, te, u skladu s tim, uči da sebi i drugima postavlja zajebana i takoreći subverzivna pitanja. Kome bi, recimo, palo na pamet da se zapita koliko čvaraka bez ‘leba može da iz’ede, bez da je u novinama čitao o Mirsadu koji ih je na Čvarkijadi u Prijedoru slistio kilo i kusur?

4. Iako je u Agenciji za privredne registre teško doći do konkretnih podataka, a da se neko ne u’vati za falsifikovanu ličnu kartu i opet vas napravi budalama, revolucionarno autorstvo nad sedam stvari koje niste znali nezvanično se pripisuje onima kojima svakoga jutra, na sedam jezika koje nikada niste stigli da naučite, psujete sedam majki, a onda odlazite u njihove fabrike i hotele u kojima dirinčite deset sati dnevno i čekate da vas za Novu godinu ogreje julska plata, od koje ćete kupiti novine, te tako saznati sve što ste još u prednatalnom periodu želeli da znate o sedam stvari koje niste znali.

5. Sedam stvari koje niste znali u gotovo svim ovdašnjim novinama pišu uglavnom najumniji i najobrazovaniji ljudi svoje epohe, kakvi srpski novinari u najvećem broju slučajeva i jesu, a koji, pod mentorstvom svojih isto tako umnih urednika, preko sedam stvari koje niste znali zapravo aludiraju na magijsko značenje broja sedam: sedam brežuljaka Pariza, sedam krugova Danteovog pakla, sedam članica Grupe G8, sedam prstiju Halkidikija, sedam miliona godina staru srpsku civilizaciju, sedam razreda Tomislava Nikolića. (Ovo poslednje mi iskače iz konteksta, ali sam morao da kažem, kako bih prestao da se grizem za jezik)

6. Za nekih dve ili tri stotine godina, neki budući ljudi, kojima će do vas biti koliko i do lanskog snega u predgrađima Bejruta, u jednom od tekstova sa naslovom “Sedam stvari koje niste znali” možda će moći da saznaju zašto je vaš današnji život otišao u kurac. Naravno, vas to tada ni najmanje neće tangirati. A ne tangira vas, doduše, ni sad.

7. Na ideju da razmišlja o sedam stvari koje niste znali o sedam stvari koje niste znali autor ovog budibogsnamateksta došao je iz sebi nepoznatih razloga, što je sasvim sigurno još jedna od sedam stvari koje niste znali, a pod brojem sedam je navedena usled nedostatka inspiracije, te žurbe proizvedene neoborivom činjenicom da je već podne, a da on, to jest pomenuti autor, još uvek nije oribao patos, iako je sebi obećao da će to uraditi, te da će mu i ovaj dan, kako stvari stoje, posve anoniman otići u nepovrat i da nikada, avaj, neće zaintrigirati maštu spisatelja visokotiražnih tekstova o sedam stvari koje niste znali.

 

Advertisements
This entry was posted in Taraba. Bookmark the permalink.

6 Responses to Sedam stvari koje niste znali o sedam stvari koje niste znali

 1. dragojla sam says:

  :))) to se zove prosvetiteljski duh!

 2. rankaranka says:

  Prvo srpska tj nasa civilizacija je stara sedam milijardi miliona biliona triliona bajcetina, kad je nas prastari sedmogodisnji predak kupio sedmi kazan za rakiju-popularni sedmak. Da si nesto cito ne bi srao po kolonama (rec kolon je sedma izvedba sedmostruke zamene za sedmi santimetar debelog creva)…
  Da si nesto cito procito bi da je sedmi razred prekretnica, a sedma haljina okretnica.
  Sedmostruki pozdravi od Djansla

 3. Ludi konj says:

  DD, neizmerno mi je drago da si opet u brzini, samo pazi kako teraš, da te ne etiketiraju ko Nacionalnu klasu i sumanutog Flojda il Prase što vika se Pepa. Kanda
  oštre visuljak, neiživljeni, na sve što ide brže i u kontra smeru od njih smetenjaka. Ziv zdrav i poletan da si, jakako!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s